AMBACHTELIJK HANDWERK 

De opleiding handwerk techniek wordt verzorgd door de gespecialiseerde AKMO docenten en is ook hobbymatig te doorlopen. 

De vlakverdeling, belijning en stileren van een borduur ontwerp op een kledingstuk kent zijn beperkingen. Een willekeurig geplaatst object zal het kledingstuk niet verfraaien maar kan als een 'vreemd toegevoegde' versiering overkomen.
 Wil je alles weten over de juiste verwerkingen van de stekenrijen, technieken en de plaatsing van een object neem dan contact op bij een van de specialisten die te vinden zijn in het menu Leden.

Dit onderdeel van de AKMO opleiding wordt als zelfstandig examenvak door eigen organisatie geĂ«xamineerd. 

Voorbeelden Oosterse Technieken

Chinees borduurwerk

De Chinese cultuur ken een lange geschiedenis van borduurmotieven. De vormen zijn steeds symmetrisch en de rijke versieringen worden dan ook uitgevoerd op zuiver zijde en met zuiver zijde garens.

Japans borduurwerk

Japan is bij uitstek de uitvinder van het goudborduurwerk.
 Metaaldraad kan alleen verwerkt worden als 'opgewerkt' garen dat met de 'Boulognesteek' met de stof wordt verbonden. Scherpe bochten zullen breuk veroorzaken.

Kelim borduren

De meest kenmerkende Oosterse borduur techniek wordt verwerkt in de Kelim kleden. De steken worden in een bepaald systeem, in regelmatige orde op het stevige, zeer fijne stramien geplaatst. 

Turks borduurwerk

Het traditionele kleurgebruik binnen de typerende vorm van de bloembladen zijn direct de kenmerken van de prachtige Turkse borduurtechnieken. 

Voorbeelden Europese Technieken

Richelieu
Deze borduur techniek kenmerkt zich door de voorbewerkte 'spijltjes' die verbonden zijn met de onder vulling van de randafwerking voor de weg-te-knippen uitsparingen.

Hongaars
Overvloedige kleuren- en steken combinaties van het Hongaars borduurwerk zijn de kenmerken die de bloemmotieven geven, veel contrast aan de ondergrond. Veelal worden de bloemen over grote vlakken van het kleding patroon uitgewerkt. 

Asisisch
Een Italiaanse kruissteek borduur techniek, waarbij het negatief voor de vorm zorgt. Dit borduurwerk wordt veel toegepast in de folklore kledingstukken als randverwerking in rok of brede tailleband.

 Naaldkant

Deze techniek wordt bij voorkeur uitgevoerd in zuiver linnen garens. De onder vulling van het te borduren vlak wordt op een speciale manier opgespannen om het vlak te vullen met onder andere de tulesteek.